Corona – wat betekent dat voor het laatste afscheid?

Wat een rare en soms ook nare situatie waar we nu in zitten. Niet in de minste plaats als je nu te maken krijgt met een overlijden.

Adviezen:

Het RIVM adviseert hierover het volgende:
het aantal bezoekers bij uitvaartplechtigheden en condoleances mag in verband met het Coronavirus vanaf nu niet groter zijn dan 30 personen. Dat is exclusief personeelsleden van de uitvaartonderneming.
In de crematoria is het schenken van koffie en thee vanaf nu ook niet meer toegestaan.
Genodigden van de bijeenkomsten wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Om je medeleven te laten blijken kun je, in plaats van een hand of een knuffel, je hand op je hart leggen en de familie condoleren.

Gesprekken met de uitvaartverzorger over de uitvaart zijn zo veel mogelijk telefonisch; de afspraken worden in een mail verstuurd en de opdrachtgever bevestigt deze ook weer per mail. Uiteraard kunnen jullie mij zo vaak bellen, appen en mailen als jullie willen; geen enkele vraag hoeft te blijven ‘hangen’, ik ben er ook nu voor jullie!

Mogelijkheden:

Een afscheid zoals we gewend zijn kan helaas even niet, maar we gaan samen naar mogelijkheden zoeken om het afscheid toch zo mooi mogelijk te maken en zoveel mogelijk mensen hier deel van uit te laten maken.

Wat voorbeelden van wat we kunnen doen:

  • Bij een afscheid wat je ziet aankomen nog mooie herinneringen maken en vastleggen.
  • Laat familie, vrienden en kennissen die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn, foto’s en herinneringen sturen. Maak daar een boek van, al dan niet samen met de teksten en foto’s van de afscheidsbijeenkomst. Eventueel kun je dit boek meerdere malen laten afdrukken.
  • Vraag familie, vrienden en kennissen om een (video)boodschap te sturen (via Whatsapp bijvoorbeeld).
  • Plak foto’s op de kist van diegenen die niet aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsdienst.
  • Een bijzondere locatie zoeken voor het afscheid, iets wat écht bij jullie past.
  • Het afscheid laten vastleggen door een fotograaf of videograaf. Dit kun je dan eventueel zelf later delen via de mail of je social media.
  • Het afscheid via een live-stream beschikbaar maken voor vrienden en familie, zodat zij thuis op de computer kunnen meekijken.
  • Vrienden en kennissen een erehaag laten vormen langs (een deel van) de route zodat zij toch deelgenoot zijn van het afscheid.
  • Nu een afscheid in kleine kring, maar later alsnog een herdenkingsbijeenkomst met een grotere groep. Dit valt binnen mijn basistarief.

Bij nieuwe veranderingen houd ik jullie hier en op mijn facebook pagina  op de hoogte.

Uiteraard blijf ik 7 dagen per week, 24 uur per dag persoonlijk bereikbaar.

Iedereen heel veel sterkte in deze bijzondere periode!