Wat kun je doen met de as van je geliefde?

Na een crematie heeft de familie de keus wat zij met de as van hun geliefde willen doen: deze uit (laten) strooien op het strooiveld van het crematorium of een begraafplaats of de as bewaren.

Bewaren kan bijvoorbeeld in een urn. Deze urn kan thuis worden bewaard, maar ook worden bijgezet in een urnentuin, urnengraf of urnenmuur van een begraafplaats. Dit wordt wel een columbarium genoemd.

Sierurnen zijn er in heel veel soorten en maten. Van keramiek, marmer of graniet. Maar ook van glas, hout, metaal, etc. Er zijn mini-urnen verkrijgbaar voor het bewaren van een gedeelte van de as of grotere urnen waar de inhoud van de volledige asbus in kan worden bewaard.

Er is tegenwoordig ontzettend veel mogelijk op het gebied van urnen. De moderne urnen onderscheiden zich in vorm en materiaal maar ook in het maakproces en de achterliggende gedachte. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke urn laten ontwerpen of hem zelfs helemaal zelf maken, met wat hulp.

Een andere mogelijkheid is om de as te bewaren of te verwerken in een assieraad. Het is een manier om een overleden dierbare altijd met je mee te dragen uiteraard ook gewoon mooi om te zien. Assieraden zijn eigenlijk “normale” sieraden, maar dan wel met een zeer bijzondere inhoud en betekenis. Er wordt namelijk een kleine hoeveelheid as van een overleden dierbare verwerkt in een sieraad naar keuze.

Hieronder een paar voorbeelden:


Een houten mini-urn

Memories to keep ontdekte dat mensen het fijn vinden om iets in de hand te houden voor rouwverwerking en ontwikkelde de houten mini urn LittleWood©. Dit is een mini urn of bewaardoosje waar je een beetje as of een klein aandenken in kunt bewaren. Als je de houten urn voor het eerst ziet, wil je maar 1 ding: aanraken en ontdekken wat het is. De organische vorm en de gladde structuur nodigen je op natuurlijke wijze uit om hem op te pakken en vast te houden. Het fijne is dat deze mini urn in je hand past en dat het hout je lichaamswarmte aanneemt.

Herinneringsbloemen van leder

Hoewel het niet een dagelijkse bezigheid is voor designer/stylist Daffy de Vyldre, maakt hij ook herinneringsbloemen van leer en zijde. Omdat iedere bloem helemaal gemaakt wordt naar de wens van de klant is deze altijd uniek. In het hart van de bloem wordt wat as van een overleden geliefde of huisdier verwerkt. Met een magneetsluiting is het mogelijk om je geliefde op bijzondere momenten in je leven toch letterlijk bij je te dragen.

Keramische urnen of urnen van brons

Moderne urnen worden vaak uit keramiek vervaardigd. Niet gek, want met keramiek is eindeloos veel mogelijk in vorm en kleur. De urnen van As-art zijn bijzonder en persoonlijk. Dat is wat je zoekt. Een urn waar gevoel uit spreekt, een urn die iets zegt over je dierbare, een urn naar je eigen ideeën en wensen. Astrid vertaalt je verhaal in klei of brons. Ook is het mogelijk om met haar hulp een urn te maken die je helemaal zelf hebt ontworpen en gemaakt. Een prachtig laatste gebaar voor je overleden geliefde.

Assieraden

Juwelier Arjen Lemmens kan een assieraad voor je maken. Hij ontwerpt samen met jou een sieraad waar een gedeelte van de as van je dierbare in verwerkt wordt. In het sieraad wordt een ruimte gecreëerd waarin de as wordt bewaard en vervolgens wordt deze ruimte afgesloten. As kan in principe in elk sieraad verwerkt worden. Soms is het ook mogelijk om in- of met een bestaand sieraad iets te creëren waarin de as bewaard of verwerkt wordt. Omdat elk sieraad in eigen atelier gesmeed wordt, is deze ook werkelijk uniek.

De ambachtelijke urnen van lokaal (Fries) hout: Waddenwood.

Michel maakt als echte natuurliefhebber bijzondere urnen van hout uit de directe omgeving. Dus geen hout uit productiebossen of geïmporteerd tropisch hardhout. Voor aparte en unieke houtsoorten wordt echter wel eens wat verder gereden. Het is ook mogelijk om zelf hout aan te leveren waar Michel dan in overleg met jou iets moois en persoonlijks van maakt.

Asdiamant

Wil je echt iets heel bijzonders? Dan kun je uit de as van je geliefde een diamant laten maken. Het team van Algordanza bootst het natuurlijke proces van het ontstaan van een diamant na. Onder zeer hoge druk en temperatuur groeit vanuit de koolstof uit de as een herinneringsdiamant. Je kunt kiezen uit verschillende grootte en slijpwijze, mar uiteraard kun je ook kiezen voor een ruwe diamant, die op zijn eigen unieke wijze is ontstaan. Het laten groeien van een diamant is een complex proces wat vijf tot acht maanden duurt. Voor Nederland werkt Algordanza samen met Den Hollandsche.