In deze rare tijd hebben we het vooral over wat er allemaal niet kan vanwege Corona. Ook als je afscheid moet nemen van iemand heb je hiermee te maken.
Maar laten we eens kijken naar wat er allemaal nog wél kan! Want juist nu ontstaan de mooiste initiatieven en ideeën.
Eerste gesprek
Zo kom ik nog steeds thuis bij families om de uitvaart te regelen. Het enige wat ik doe is anderhalve meter afstand houden en helaas geen handen schudden. Wat jullie onderling doen mogen jullie uiteraard zelf weten. Die afstand vind ik trouwens best moeilijk, zeker na een paar dagen. Dan voelt het al vertrouwd en ik ben zo gewend om iemand bijvoorbeeld een troostende hand op de arm te leggen.
Voorbereidingen
Bij het verzorgen en kleden van een overledene is het nog steeds mogelijk dat familie helpt. De verzorgers doen de technische handelingen en trekken het ondergoed aan. Daarna doen zij een stapje terug en geven aanwijzingen zodat de familie zelf de bovenkleding aan kan trekken, haren kan kammen en/of de make-up kan verzorgen.
Wat ik al langer deed en wat nu extra mooi is, is om met de rouwkaart een kaartje mee te sturen met de vraag om daar een mooie herinnering op te schrijven of kinderen een tekening te laten maken. Dit kaartje kan worden opgestuurd of worden meegenomen naar de condoleance of de afscheidsdienst.
Op de rouwkaart kun je mensen informeren over een online herdenkingspagina. Hier kunnen mensen verhalen en foto’s delen die iedereen kan lezen en zien. Zo geef je iedereen de ruimte om online met elkaar te herinneren.
Afscheidsdienst
Ook ontstaan er mooie initiatieven om een afscheidsdienst juist eens op een andere locatie te houden: in eigen tuin, een zaal in het dorp, een favoriet campingterrein of in het bos als de overledene een echte natuurliefhebber was. Voorafgaand aan de afscheidsdienst kan dan eventueel nog een laatste afscheidsbezoek worden gehouden: per gezin loopt men langs de (nog geopende) kist en neemt daarna plaats.
Een voordeel van een afscheid met maximaal 50 personen is dat er meer rust en tijd is om elkaar echt te spreken. Ook is de drempel om iets te zeggen of om muziek te spelen voor (klein)kinderen minder hoog.
Ook ontstaan er andere manieren van afscheid nemen: een zwager die fysiek niet bij het afscheid aanwezig kon zijn heeft zijn verhaal opgenomen en dit is getoond tijdens de dienst. Bij een andere uitvaart werd de aanwezigen gevraagd om allemaal iets mee te nemen wat met het strand te maken had.
Een andere keer lag op de plaatsen die leeg moesten blijven een foto met een korte boodschap van diegenen die niet aanwezig konden zijn.
Livestream
De meeste officiële uitvaartlocaties beschikken over de mogelijkheid om de afscheidsdienst via internet live te delen via een livestream. Op een bijzondere locatie waar dit niet aanwezig is, kan ik dit altijd voor je regelen.
Catering
Als catering na de afscheidsdienst niet mogelijk is vanwege het aantal verplaatsingen, kunnen we de gasten wel een tasje met wat versnaperingen meegeven die zij in de buurt of in de auto kunnen opeten. Hoe leuk is het om dit heel persoonlijk te maken door hierin de lievelingssnack, koek of snoep van de overledene te doen?
Kortom, laten we niet kijken naar wat er niet kan, maar vooral naar wat we allemaal nog wel kunnen doen om er met elkaar voor te zorgen dat het een mooi afscheid wordt.