Rouwvervoer

(De Uitstraling, week 27 2019)

Nergens in de wet staat geschreven dat je een rouwauto móet gebruiken voor het vervoer van een overledene. Dat betekent dat je zelf heel veel keuze hebt. Behalve rouwauto’s in allerlei kleuren kun je ook kiezen voor:

Eigen vervoer
Als je zelf een busje hebt of de overledene werkte bij een bedrijf met eigen vervoer, dan zou dit een mooie optie kunnen zijn. Denk ook eens aan de eigen camper of caravan.

Motor
Was de overledene een motorrijder? Ook dan is het mogelijk om de laatste rit te laten plaatsvinden met hun geliefde voertuig. Zo is er een speciale uitvaart Harley Davidson, maar er is ook een speciale aanhanger voor achter een motor of trike.

Uitvaartbus
Met een uitvaartbus kunnen de familieleden rond de kist zitten om samen de rit naar het crematorium of de begraafplaats te maken. Extra mooi is het als de route daar naartoe leidt langs bekende plekken waar de overledene een band mee had. Deze manier van vervoer is natuurlijk milieuvriendelijker dan met meerdere volgauto’s rijden.

Loopkoets
Een loopkoets is het ideale vervoermiddel voor de korte afstanden. Deze kan in elke zaal worden gereden en ook tot bij een graf.

Uitvaarttruck
Ook voor truckchauffeurs is er een passende mogelijkheid: een UitvaartFrame wat zo is gemaakt dat het op ‘zijn/haar’ eigen voertuig (truck, vrachtwagen) geplaatst kan worden.

Fiets
Deze mag niet ontbreken in de mogelijkheden van het rouwvervoer. Of het nu uit milieuoverwegingen is of als de fiets het favoriete vervoermiddel van de overledene was. Dit kan met een bakfiets of met een aanhanger voor achter de fiets.

Paard of koe en (boeren)wagen of koets
Wat? Een koe voor een wagen? Ja, koe Leentje kan een afstand van 2,5 kilometer overbruggen terwijl ze een rouwkoets trekt en vindt het nog leuk om te doen ook. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een of meerdere paarden, voor een koets of platte kar.

Je ziet, mogelijkheden te over en ik heb ze nog lang niet allemaal kunnen noemen. Mocht je meer willen weten, vragen staat vrij.