Dementievriendelijke uitvaart

Door de vergrijzing is het aantal mensen met dementie sinds 1950 toegenomen van 50.000 naar 280.000 nu. De verwachting is dat het aantal de komende 25 jaar zal verdubbelen.

Uitvaartverzorgers komen dus steeds vaker in aanraking met nabestaanden met dementie. Om die reden hebben de medewerkers van DeMens trainingen in samenwerking met Alzheimer Nederland een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg ontwikkeld. Deze training heb ik gevolgd waardoor ik mij nu ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ mag noemen.

Wat is dementievriendelijke uitvaartzorg?
Moeder heeft dementie. Vader is net overleden. Af en toe dringt het tot moeder door wat er aan de hand is, maar meestal vindt ze al die mensen op bezoek gewoon gezellig.

De kinderen zitten echt met een dilemma: vertellen we moeder dat vader overleden is? Hoe kan ze het best afscheid nemen? Kan ze mee naar de afscheidsviering?

Bijna altijd kunnen mensen met dementie op een liefdevolle manier bij de uitvaart worden betrokken, áls ze dat willen. Zodat niemand wordt buitengesloten en alle nabestaanden – ondanks het verdriet – een goed gevoel overhouden aan het afscheid.

Waarom zou je moeder betrekken?
Haar emoties zijn nog aanwezig.
Voorkomen van ‘dubbel verlies ervaring’ (en dubbel verdriet). Het verliezen van haar partner is al erg, geen afscheid kunnen nemen maakt het nog erger.
Recht op afscheid; het is haar echtgenoot waar ze haar hele leven mee samen was.
Samen ervaren is samen verder.

Werkwijze dementievriendelijke uitvaart
In overleg met de nabestaanden gaan we kijken hoe moeder het best betrokken kan worden bij het afscheid. Door ‘dementievriendelijk communiceren’ en kleine aanpassingen bij het afscheid zorgen we ervoor dat moeder zich ook nu veilig voelt. We zorgen bijvoorbeeld dat er een vertrouwd iemand naast haar zit, zetten een voor haar herkenbare foto (van ‘toen’) op de kist, spelen ook ‘haar’ muziek en zorgen ervoor dat haar favoriete snoep voorhanden is.

Zo kunnen we moeder op een respectvolle, waardige manier betrekken bij de uitvaart.

Met een beetje meer tijd, een iets andere aanpak en zorg kunnen nabestaanden met dementie ook een mooie rol spelen bij het afscheid. Zo kan ik de nabestaanden een beetje ontlasten zodat iedereen persoonlijk – op zijn of haar manier – afscheid kan nemen. Want dat kán. Echt.

Samen dementievriendelijk
Omgaan met dementerenden is soms makkelijker dan je misschien denkt. Heb je in je nabije omgeving te maken met deze ziekte? Bekijk de tips of volg de training op www.samendementievriendelijk.nl.