Afscheidsbijeenkomst

Een persoonlijk en uniek afscheid, dat past bij het leven dat je geleefd hebt.
Wil je graag een kerkdienst en welke kerk kies je daarvoor uit? Of vindt de afscheidsdienst plaats in de aula van een crematorium? Daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden zoals een afscheidsbijeenkomst of condoleance op een landgoed, in een restaurant, een clubhuis of wijkgebouw. Ook is het mogelijk om het afscheid thuis te laten plaatsvinden, binnen of buiten in de tuin.

Zodra deze keuzes zijn gemaakt kunnen we de rouwkaart gaan opmaken en versturen zodat degenen die je gaat uitnodigen op tijd op de hoogte zijn van de datum waarop de uitvaart gaat plaatsvinden en de locatie. Als je wilt kan de rouwkaart ook digitaal verstuurd worden.

Vormgeving afscheidsbijeenkomst
We starten met een puntenlijstje. Daarin staan alle dingen die we nog moeten regelen voordat de dag van de uitvaart is. Ook staat daar het begin van een draaiboek voor de afscheidsdienst in. Dit documentje werken we regelmatig bij. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart gaan we rustig bespreken hoe de afscheidsdienst zo mooi en persoonlijk mogelijk wordt. Denk hierbij aan (live)muziek, bloemen, sprekers, gedichten, (licht)rituelen met kinderen of kleinkinderen, een fotopresentatie als levensverhaal en wil je graag een foto- of video reportage van de afscheidsdienst? Of wil je het liever eenvoudig houden met alleen maar muziek en momenten van stilte om aan de overledene te denken. Zoals bij alles rond een uitvaart is er heel veel is mogelijk; een afscheidsdienst wordt mooi en warm door persoonlijke bijdragen van familie en vrienden. Mocht je twijfelen of je daar zelf toe in staat bent kunnen we overleggen hoe jouw verhaal dan op een andere manier of door iemand anders verteld kan worden.

Een paar tips als je zelf wilt spreken tijdens het afscheid
Als je zelf wilt spreken kan dat lastig zijn. Het is niet gemakkelijk om onder woorden te brengen wat je voelt en wat er door je heen gaat en misschien ben je ook bang dat je niet uit je woorden kunt komen of dat je gaat huilen. Een goede voorbereiding kan je hierbij helpen.
– Vertel iets vanuit je hart.
– Bepaal of je de overledene zélf toespreekt of dat je óver de overledene spreekt.
– Lees de tekst van te voren een paar keer goed door, zodat hij helemaal eigen wordt.
– Lees langzaam en rustig. Je leest altijd sneller dan je denkt dus overdrijven mag.
– Print de tekst in een groot lettertype uit.
– Voeg adempauzes toe, zodat je ook even kort de mensen in de zaal kunt aankijken.