Ester

Samen ervaren is samen verder.

 

Ik ben Ester van den Hoek.  Geboren in Voorschoten in 1962 ben ik drie jaar later verhuisd naar Scheveningen. Daar ben ik opgegroeid, op vijf minuten lopen van het strand. Op mijn 21ste ben ik in Delft gaan wonen, waar alle drie mijn zoons geboren zijn.

Hoe ik in Valkenswaard terechtgekomen ben?
Nou, via internet leerde ik een leuke man kennen die hier helemaal op zijn plek was. Waarschijnlijk waren we één van de eerste internetliefdes. En als je dan maar gek genoeg bent op zo’n man, verhuis je met alle liefde (en je kinderen) naar een dorp tussen de bossen.

Uiteraard was het wel even wennen, van een redelijk druk en toeristisch stadje naar een dorp, maar ook hier is vanalles te doen en de jongens en ik voelden ons al snel thuis. Uiteraard kun je nog wel aan me horen dat ik geen Brabantse van geboorte ben.

Ben ik altijd uitvaartverzorger geweest? 
Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik op kantoor doorgebracht: van secretaresse naar managementassistente, naar projectassistent en training-coördinator. Eigenlijk ben ik overal ingerold en heb het overal ook echt naar mijn zin gehad.

Alleen toen in 2016 mijn oma op 103-jarige leeftijd overleed wist ik het opeens: uitvaartverzorger, dat was wat ik graag wilde worden nu ik groot was! Als uitvaartverzorger breng je rust en structuur in de hectiek die er na een overlijden is en ontzorg je de familie. Je kunt ze ook echt helpen om samen een mooi afscheid vorm te geven, Dat was mij op het lijf geschreven! Dat blijkt ook wel uit de positieve reacties die ik van families krijg. 

Wat zijn mijn taken als uitvaartverzorger? 
In een tijd dat voor jullie de wereld stilstaat, stap ik jullie leven even binnen. Met rust en tijd. De tijd om jullie verhalen te horen, om een beeld te krijgen van wie jullie geliefde was, wie jullie zijn en wat jullie wensen zijn. Samen gaan we stap voor stap door de praktische zaken die geregeld moeten worden. Ik geef jullie voorbeelden en ideeën en jullie bepalen wat je wilt.

Samen vormen we een afscheid waarin de overledene nog één keer in het middelpunt staat en waar  iedereen iets herkenbaars in ziet of voelt. Een afscheid waar de familie mee verder kan en waar men met mooie herinneringen op terug kan kijken.

Samen bloemstukken maken.
Omdat wij het in onze familie zelf ook doen weet ik dat het heel mooi is om samen met familieleden (van jong tot oud) met bloemen iets te maken wat echt past. Een kleurrijk stuk voor een kleurrijk persoon, een veldboeket voor een natuurliefhebber, of gewoon met de lievelingsbloemen van de overledene. Terwijl je bezig bent, denk je nog eens na – en praat je over degene voor wie je dit stuk aan het maken bent, je haalt herinneringen op en voor je het weet heb je een prachtige, persoonlijke decoratie gemaakt. Ik kan je daarbij helpen

Waar ik werk?
Uitvaarten begeleid ik in heel Brabant, maar als jij aan de andere kant van het land woont en je wilt toch graag dat ik de uitvaart verzorg kan dat natuurlijk altijd! We kunnen heel veel telefonisch regelen, maar ik kan ook een paar dagen bij jullie in de buurt in een bed & breakfast verblijven, we vinden er iets op!

 

Behalve  dat ik mijn opleiding tot uitvaartverzorger heb afgerond, volg ik regelmatig cursussen en workshops om mijn kennis te vergroten. Ik heb de certificaten ‘Dementievriendelijke Uitvaartverzorger’, behaald na de cursus bij DeMens trainingen voor de uitvaartzorg en het keurmerk ‘Kindvriendelijke uitvaartverzorging’, na een training verzorgd door Richard Hattink van Rouw&.  Zo kan ik families nog beter bijstaan.

Ook ben ik lid van het Netwerk Uitvaartvernieuwers (NU), een netwerk voor mensen die werkzaam zijn in de uitvaartbranche en die zich herkennen in de term ‘vernieuwend’. In het NU is plek voor zowel uitvaartbegeleiders als leveranciers van producten en diensten rondom afscheid en uitvaart. Het zijn uitvaartvernieuwers die elkaar graag ontmoeten om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen om een afscheid nog passender te maken dan we nu al doen.