Overlijden van een kind

Het overlijden van je kind is waarschijnlijk het ergste wat je als ouder kan overkomen. Afscheid nemen van een kind hoort niet, maar het gebeurt helaas wel. In deze tijd vol emoties moet er dan ook nog van alles worden geregeld.

Ik ben er dan voor jullie. Samen gaan we op zoek naar een afscheid wat echt bij jullie past. Een afscheid met liefde en aandacht. Daar horen broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, de school en anderen die dichtbij het kind staan ook bij. Met elkaar deze dag voorbereiden, is heel belangrijk voor de verwerking die nog komen gaat.

De opbaring van je kindje is heel belangrijk voor dit verwerkingsproces. Je moet je kindje kunnen zien, vasthouden, knuffelen.

Watermethode

Voor de allerkleinsten die zijn overleden tijdens of net na de bevalling, kun je gebruik maken van ‘De Watermethode’*. Je kindje wordt in een bakje met koud water gelegd. Daarin neemt het de houding aan die het ook in de buik had. De huid van de baby wordt weer lichter en omdat deze wat vocht opneemt ziet de kleine er wat molliger uit. Je kunt foto’s maken, de kleine aanraken en aan familie en vrienden laten zien.

Deze methode heeft vooral voordelen bij de heel jonge kindjes die nog een heel kwetsbare huid hebben. Ook de wat oudere kindjes die in de baarmoeder zijn overleden kunnen er, na een poosje in koud water, beter uit gaan zien. Zelfs voor een voldragen baby zijn er voordelen: de kleur blijft veel langer mooi en ook de houding van de baby is in het water natuurlijker.

Lichte balseming

Voor de oudere kindjes kan thanatopraxie een mooie methode zijn. Dit is een lichte vorm van balseming. Zo hoeft jouw baby of kindje niet gekoeld te worden en kan je hem of haar zoveel knuffelen als je wilt.

  • Sommige foto’s hiernaast komen van de site van ‘De Watermethode‘ en kunnen confronterend zijn.