Ook met een uitvaartverzekering vrijheid in keuze uitvaartverzorger
De afgelopen dagen heb ik weer twee keer aan iemand verteld dat, ook al heb je een uitvaartverzekering, je echt niet ‘vast zit’ aan deze organisatie om je te ondersteunen bij het regelen van een uitvaart.
Ik dacht dat men dat intussen wel wist. Bijna elke (zelfstandig) uitvaartverzorger adverteert met: ‘ook als u elders een uitvaartverzekering hebt.
Hieronder doe ik een poging om het duidelijk uit te leggen zodat jullie weten wat de voor- en nadelen zijn.
Uitvaartverzekering vanaf je geboorte
Zeker vroeger was het gebruikelijk om je kinderen meteen bij de geboorte mee te verzekeren voor de kosten van een uitvaart. Vaak is dit een diensten- ofwel naturapakket. Op het moment dat je volwassen werd dacht je waarschijnlijk: “ach, mijn ouders hebben al zo lang betaald, laat ik daar maar mee doorgaan”. Dus jij houdt de verzekering.
De meeste mensen betalen dan ook door tot dat ze overlijden, want ‘je wilt je nabestaanden niet met de kosten van jouw afscheid opzadelen’. Een mooi idee, alleen komen deze nabestaanden er op dat moment achter dat meestal niet álle kosten worden gedekt. Nou ja, als je alles heel simpel houdt: de eenvoudigste kist, een afscheid en crematie in het crematorium, niet teveel rouwkaarten enzovoort, dán wordt dat inderdaad vergoed uit de verzekering.
Niet alles valt binnen het natura-/dienstenpakket
Als je als partner of kind wil meehelpen met de verzorging en het kleden, dan moet je bijbetalen. Als je een andere dan de standaard kist wilt, hetzelfde.
Heb je veel vrienden en kennissen en wil je meer dan 75 kaarten versturen, moet er geld bij, Kun je zelf niet spreken bij het afscheid, dan kan er iemand worden ingehuurd, maar ook dat moet je zelf betalen, want dat valt niet binnen het dienstenpakket.
Waarde dienstenpolis
Nu is het zo dat de verzekeraar altijd een bedrag uitkeert als zij de uitvaart niet zelf regelen. Zij zeggen dat dit een beperkte vergoeding is omdat zij zelf inkoopvoordelen hebben. Ze vertellen daar echter niet bij dat zij veel verdienen op de ingekochte producten zoals kisten, kaarten, vervoer en dergelijke.
Eén voorbeeld: een onbewerkte, massief populierenhouten kist bijvoorbeeld, koop ik in voor 308,55 euro. Een verzekeraar levert een dergelijke kist voor 571 euro. Hetzelfde hout, dezelfde bekleding… Zoek de verschillen in de foto.
Een beetje afhankelijk van de verzekeraar en de polis kun je met het uit te keren bedrag een groot deel van de kosten van een afscheid zoals jij het wilt betalen.
Als je benieuwd bent wat jouw polis waard is, kan ik je helpen om dit uit te zoeken.
Eerlijk, eerlijker, eerlijkst
Ik heb het predicaat ‘Eerlijke uitvaarten’. Dat houdt in dat ik 100% transparant werk. Een nabestaande weet precies wat mijn dienstverlening kost, het zogenaamde aannametarief. En uiteraard ook wat de losse onderdelen kosten. Ik reken geen winstmarges op de onderdelen van de uitvaart. Kist, koeling, kaarten, vervoer en dergelijke worden één op één doorbelast.
Andere voordelen kleine uitvaartondernemer
Ik heb alle tijd voor jullie. Omdat ik maximaal twee uitvaarten tegelijk aanneem ben ik er altijd om vragen te beantwoorden en hebben we veel persoonlijk contact. Eén vertrouwd gezicht gedurende de gehele periode tussen het overlijden en het afscheid.
Je hoeft echt niet meteen na het overlijden van je geliefde overal een beslissing over te nemen. Er is alle tijd om de juiste keuzes te maken zodat het een persoonlijk afscheid wordt op alle punten.
Omdat ik niet ben gebonden aan vaste leveranciers heb je complete keuzevrijheid voor alles. Ook als jullie zelf het rouwvervoer willen regelen of zelf de kaarten willen maken, kan dat het afscheid juist persoonlijker maken.
Eén van de belangrijkste boodschappen blijft dat je zélf je uitvaartverzorger mag kiezen. Vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen of kijk op internet om diegene te vinden die het best bij jullie past.