Lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap

Naast begraven en cremeren is er nog een derde mogelijkheid: je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, ofwel lichaamsdonatie.

Na overlijden sta je je hele lichaam af aan een anatomisch instituut om te worden gebruikt voor de medische wetenschap. Studenten gebruiken de lichamen om te leren opereren en leren zo over de bouw van het lichaam. Een lichaam kan ook gebruikt worden voor een specifiek onderzoek.

Als je je lichaam beschikbaar wilt stellen, moet dat wel van tevoren geregeld worden. Er zijn in Nederland acht anatomische instituten, te vinden op website www.lichaamsdonatie.info. Ieder instituut heeft zijn eigen beleid. Daarom is het goed om te informeren naar de voorwaarden.

Wilsbeschikkingsformulier

Om in aanmerking te komen voor lichaamsdonatie, wil het instituut een handgeschreven verklaring (wilsbeschikkingsformulier). Hierin staat dat je je  lichaam na overlijden aan de wetenschap afstaat. Het document onderteken je en je vermeldt de datum. Het anatomisch instituut bewaart je verklaring en zowel jij  als je huisarts krijgen een kopie. Dit formulier kun je aanvragen bij het instituut van je keuze.

Stop op inschrijven

Omdat steeds meer mensen hun lichaam ter beschikking willen stellen aan de wetenschap, kunnen de instituten een inschrijfstop invoeren. Informeer dus goed bij de anatomische instituten of het wel mogelijk is om je lichaam aan hen ter beschikking te stellen.

Afscheid zonder overledene

Als het lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap, krijgen de nabestaanden het lichaam niet meer terug. Omdat het lichaam al snel (vaak binnen 24 uur) moet zijn overgebracht, is er ook weinig tijd om afscheid te nemen.

Uiteraard kun je ook zonder lichaam een mooie afscheidsdienst houden. Net als een afscheid met een overledene is er ook in dit geval heel veel mogelijk om dit afscheid heel persoonlijk te maken.