Helaas leven onze huisdieren niet zo lang als wij en moeten we op een gegeven moment afscheid van hen nemen. Dat is moeilijk, want ze zijn deel van het gezin, we zijn gek op ze en willen hen zo lang mogelijk bij ons houden.
Als je ziet dat je huisdier ouder wordt is het goed om alvast na te denken over de mogelijkheden rond het laatste afscheid van je dier. Hieronder zie je wat aandachtspunten.
Ook na het overlijden van een dier kan ik je helpen om een mooi afscheid te regelen. Laat het me weten als je hier meer informatie over wilt.
Euthanasie
Een dier kan opeens overlijden, maar vaak moeten wij als baasje de moeilijke belissing nemen om het dier euthanasie te geven omdat het helaas geen dierwaardig leven meer heeft.
Als het eenmaal zover is dat er niets anders op zit dan het dier euthanasie te geven, is het goed om over een paar dingen na te denken.
- Wil je de euthanasie thuis of bij de dierenarts laten plaatsvinden?
- Blijf je erbij of laat je het dier achter bij de dierenarts?
- Mogen anderen erbij zijn? Denk aan kinderen of andere huisdieren.
- Wat doe je na het overlijden van het dier? Neem je het mee naar huis of laat je het achter bij de dierenarts?
- Wil je dat het dier gecremeerd wordt of begraven? Wat zijn de mogelijkheden?
Voor de meeste dieren is het fijn als de euthanasie gewoon thuis kan plaatsvinden. Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste dieren best wel stressvol. Thuis bepaal je zelf hoelang je afscheid wilt nemen en huisgenoten en andere huisdieren kunnen ook afscheid nemen.
Na overlijden
Na de euthanasie is de vraag: wat wil je met het lichaam van je dier? In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden.
Begraven
Je kunt je dier zelf begraven in je eigen tuin of op eigen grond. Er moet wel voldoende ruimte zijn en het graf moet minstens 75 cm diep zijn.
Je kunt je dier ook laten begraven op een dierenbegraafplaats: in een algemeen graf, samen met andere dieren of in een eigen graf waar je ook een gedenkteken op kunt zetten.
Cremeren
Een andere optie is om je dier te laten cremeren. Er zijn in in Brabant én België meerdere diercrematoria. Ook hier kun je kiezen voor een groepscrematie of een individuele crematie. Bij de laatste optie kun je de as van het dier ophalen. Dit kun je thuis bewaren in bijvoorbeeld een gedenkhoekje of je kiest ervoor om de as uit te strooien.
Resomeren
Een nieuwe manier om afscheid te nemen van je huisdier is resomeren. Hierbij wordt je huisdier versneld ontbonden doordat hij of zij in een bad wordt gelegd met water en kaliumhydroxide. Wanneer dit onder hoge druk komt te staan, wordt het lichaam van je huisdier binnen 20 uur opgelost. Het is een milieuvriendelijke manier waarmee je schone, witte as overhoudt. Ook resomeren kan zowel individueel als collectief en uiteraard kun je alleen bij individueel resomeren de as meenemen. Op dit moment (2023) zijn er twee plaatsen in Nederland waar je dit kan laten doen, dit zijn het dierencrematorium Novio in Nieuwkuijk en het dierenuitvaartcentrum Venlo.
Destructie
Na het overlijden van uw huisdier, kunt u het dier achterlaten bij de dierenarts. Indien u niet kiest voor begraven of cremeren, zal het dier worden opgehaald voor destructie. Bij destructie wordt het huisdier samengevoegd met andere overleden huisdieren, vee en slachtafval en behandeld als restafval. Als je hier meer over wilt weten kun je kijken op de website www.watisdestructie.nl.
WAARSCHUWING: het beeldmateriaal op deze site is schokkend, maar het geeft duidelijk aan welke bewerking je dier ondergaat.
Afgeven bij de gemeente
Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Rouw en verdriet
Het is logisch als je na het verlies van je huisdier verdrietig bent, net als na het verlies van een geliefd mens. Meestal doorloop je verschillende fases: eerst is er vaak onbegrip: je kunt je niet voorstellen dat je dier er echt niet meer is. Je kunt ook boos zijn omdat je dier er niet meer is. Dit is heel gewoon. Uiteindelijk komt de acceptatie dat je dier er niet meer is en dat het leven weer verder gaat.
Belangrijk bij het verwerken van verdriet is om er met mensen over te praten die je begrijpen. Dat kan binnen het gezin, de familie, vrienden of bekenden zijn. Maar ook mensen die ooit zelf een huisdier hebben verloren begrijpen je verdriet goed.
Soms kan het prettig zijn om een fotoboek van je dier te maken of op een andere wijze een herinnering te maken. Ook het wandelen op plekken waar je altijd liep met je hond kan helpen bij het verwerken van het verlies. Doe het vooral op een manier die voor jou goed voelt en geef jezelf de tijd.