Opbaren

Thuis of in verzorgingstehuis.

Het wordt meestal als heel mooi ervaren om afscheid te kunnen nemen op de plek waar je thuis bent. Thuis is vertrouwd en biedt je de mogelijkheid om op je eigen manier en op eigen momenten afscheid te nemen. Ik merk dat het vaak een heel natuurlijk proces is: elke dag een stap dichterbij het daadwerkelijke afscheid.
Sommige verzorgingstehuizen bieden de mogelijkheid tot opbaring op eigen kamer. Wij zorgen voor de benodigdheden zoals koeling, een airco voor de kamer, maar ook kamerschermen en kaarsenstandaards als je dat wilt.

Uitvaartcentrum, 24 uurs-kamer.

Wanneer je voorkeur uitgaat naar opbaring op een locatie, kan ik je een aantal voorstellen doen. Als je ervoor kiest om de overledene op te baren in een uitvaartcentrum kun je kiezen voor een 24-uurskamer of bezoek op afspraak. Bij een 24-uurskamer krijg je de sleutel zodat je dag en nacht en onbeperkt in het uitvaartcentrum terecht kunt. Als je hier niet voor kiest, kun je op afspraak naar het uitvaartcentrum toe om afscheid te nemen. Je betaalt dan per bezoek.

Koelplaat

De koelplaat is nog steeds de meest gebruikte manier om de natuurlijke achteruitgang van de lichamelijke conditie van de overledene te remmen. Een koelplaat is een metalen plaat waarop de overledene gelegd wordt. Dit kan in bed zijn of onder een kist of opbaarplank.

Lichte balseming

Met lichte balseming (thanatopraxie) is opbaren zonder koeling mogelijk. Van lichte balseming wordt o.a. gebruik gemaakt wanneer het te warm is om de overledene thuis op te baren met een koeling. Voor nabestaanden is het door de balseming mogelijk om afscheid te nemen in een fijne omgeving en bij een normale kamertemperatuur. Door thanatopraxie kan een overledene voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen.
Het lichaam van je dierbare blijft ook langer in een goede staat, dus heel fijn als er familie uit het buitenland moet komen.

Bio Sac 200

Een relatief nieuwe methode is opbaren met Bio Sac 200. Dit zijn zakjes met actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Deze worden direct op de huid dan de overledene gelegd en zorgen ervoor dat vocht en luchtjes worden opgenomen. Een milieuvriendelijke manier van opbaren waarbij geen koeling nodig is.

In de koeling

Mocht je na het overlijden liever geen opbaring willen, is het ook mogelijk om je dierbare in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart in de koeling van de verzorgers te laten verblijven.