Bijzondere uitvaartlocaties

(De Uitstraling, week 51 2019)

Een afscheidsdienst hoeft niet plaats te vinden in een aula van een crematorium of in de kerk. Daar is niets mis mee als dat bij je past, maar een unieke locatie kan het afscheid wel persoonlijker maken.

In de natuur

Voor een natuurliefhebber is het prachtig als het afscheid kan plaatsvinden in een restaurant of andere locatie in het bos. Al dan niet voorafgegaan of gevolgd door een mooie boswandeling. Of een dienst op het strand met het geruis van de zee op de achtergrond. Na afloop kan er in een afgehuurde strandtent een toast op het leven worden uitgebracht worden.

Natuurbegraven

Misschien denk je al aan een graf op een natuurbegraafplaats. Dit graf koop je voor eeuwig en je ligt midden in de natuur. Op de hei, met zicht op het ven, onder een boom of juist op die mooie open plek in het bos. Op de natuurbegraafplaats is vaak een openlucht aula (al dan niet overdekt) waar het afscheid ook echt ín de natuur georganiseerd kan worden. Ga eens kijken op Schoorsveld bijvoorbeeld. Je wordt daar gastvrij ontvangen en op verzoek rondgeleid.

Thuis of op het werk

Is het eigen huis en of de eigen tuin is groot genoeg om de gasten te ontvangen? Wat is er dan mooier om daar, tussen de eigen meubels of de bloemen en planten een afscheidsdienst te houden. De overledene vertrekt daarna echt vanaf zijn of haar eigen plekje.
Ook als er een eigen bedrijf was, is daar vast een ruimte die geschikt gemaakt kan worden om de uitvaartdienst te houden.

Bij de sportvereniging

Als de overledene een fervent golfer was, dan vindt de club het vast een eer als het laatste afscheid gehouden wordt in het clubhuis.
Ook de voetbalvereniging, de schaakclub of de manege zullen graag meewerken.
Een sporthal kan met wat passende decoratie en verlichting omgevormd worden tot een mooie uitvaartlocatie.

Theater of bioscoop

Uit ervaring weet ik dat theaters of (oude) bioscopen ook verhuurd worden om een ‘laatste voorstelling’ in te geven. De belichting en akoestiek zijn daar heel erg geschikt voor. Het witte doek kan gebruikt worden om een afscheidsfilm en foto’s te tonen.

Als je kiest voor een écht alternatieve locatie is het is wel belangrijk om allerlei zaken goed te regelen, zoals bijvoorbeeld een garderobe, catering, voldoende zitplaatsen, een beeld- en geluidsinstallatie en sanitaire voorzieningen.

Een uitvaartverzorger heeft ervaring met het organiseren van een uitvaart op een bijzondere locatie. Hij of zij kan de familie helpen waar dat nodig is en de familie ondersteunen bij wat zij zelf willen regelen.