De dood van een huisdier

(De Uitstraling, week 11 2019)

Veel van ons krijgen ermee te maken: na jaren samen moeten we afscheid nemen van onze hond, kat of van ander huisdier, want helaas worden de meeste dieren niet zo oud als wij. Hoewel je geen uitvaartverzorger nodig hebt om de begrafenis of crematie te regelen, is daar wel iets over te vertellen.

Je ziet het meestal wel aankomen: je dier wordt steeds ouder of het wordt ziek. Dan weet je: als het te erg wordt zul je moeten ingrijpen. Of het dier overlijdt plotseling. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Als je huisdier bij de dierenarts overlijdt omdat het beter was om het in te laten slapen, kun je ervoor kiezen om het aan de dierenarts over te laten om het dier af te voeren.

Je kunt ook zelf bepalen wat je met je huisdier doet. Er zijn crematoria voor huisdieren. Een crematie kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt en de as kun je eventueel mee naar huis nemen. Daar kun je dan mee doen wat je zelf wilt. Er zijn mensen die een gedenkhoekje maken met de riem, de as en bijvoorbeeld een foto.

Will je liever dat je huisdier wordt begraven, dan kan dat op een dierenbegraafplaats. Dit is mogelijk op een locatie waar meerdere dieren bij elkaar begraven worden; eigenlijk worden teruggeven aan de natuur. Of je legt je huisdier in een eigen graf waar je zelfs een gedenkteken op kunt plaatsen.

Het is ook mogelijk een huisdier te begraven in de eigen tuin. Dit mag alleen als je in een koophuis woont, er voldoende ruimte is en het graf moet minstens 75 cm diep zijn. Op het graf kun je een plant, struik of tegel plaatsen. Vooral voor kinderen kan dit ritueel helpen om hun verdriet te verwerken.

Het is hoe dan ook goed om je kinderen te betrekken bij het overlijden van een huisdier. Vertel hen duidelijk wat er gaat gebeuren en betrek ze bij het afscheid door hen bijvoorbeeld een tekening te laten maken of maak samen met hen een gedenkhoekje in huis.

Een huisdier is vaak lang bij je geweest. Het heeft voor plezier en ontroering gezorgd. Het was er ook bij tijdens de belangrijke dingen in je leven. Als je van je van je huisdier hield is het logisch dat je ook verdriet hebt om het afscheid. Neem alle tijd om te accepteren dat je kameraadje er niet meer is.