De dood van een huisdier

Veel van ons krijgen ermee te maken: na jaren samen moeten we afscheid nemen van onze hond, kat of van ander huisdier, want helaas worden de meeste dieren niet zo oud als wij. Hoewel je geen uitvaartverzorger nodig hebt om de begrafenis of crematie te regelen, kan deze je wel helpen met bepaalde dingen.

Je ziet het meestal wel aankomen: je dier wordt steeds ouder of het wordt ziek. Dan weet je: als het te erg wordt zul je moeten ingrijpen. Of het dier overlijdt plotseling. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Als het nodig is om het dier euthanasie te geven, kun je kiezen of je dit bij de dierenarts laat doen of thuis. Voor de meeste dieren is het fijner als dit in de eigen, vertrouwde omgeving gebeurt. Elke dierenarts zal hieraan meewerken. 

Als je ervoor kiest om de euthanasie bij de dierenarts te laten plaatsvinden kun je het aan de dierenarts overlaten om het dier te laten afvoeren. Het dier zal dan altijd  gaat je dier altijd naar de destructie. Meer informatie hierover kun je lezen op www.watisdestructie.nl

Je kunt ook zelf bepalen wat je met je huisdier doet. Er zijn crematoria voor huisdieren. Een afscheid in het crematorium kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt en de as kun je mee naar huis nemen. Daar kun je dan mee doen wat je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een gedenkhoekje maken met de halsband, de as in een urn en een foto. 

Will je liever dat je huisdier wordt begraven, dan kan dat op een dierenbegraafplaats. Dit is mogelijk op een locatie waar meerdere dieren bij elkaar begraven worden; eigenlijk worden teruggeven aan de natuur. Of je legt je huisdier in een eigen graf waar je zelfs een gedenkteken op kunt plaatsen.

Het is ook mogelijk een huisdier te begraven in de eigen tuin. Dit mag alleen als je in een koophuis woont, er voldoende ruimte is en het graf moet minstens 75 cm diep zijn. Op het graf kun je een plant, struik of tegel plaatsen. Vooral voor kinderen kan dit ritueel helpen om hun verdriet te verwerken.

Het is hoe dan ook goed om je kinderen te betrekken bij het overlijden van een huisdier. Vertel hen duidelijk wat er gaat gebeuren en betrek ze bij het afscheid door hen bijvoorbeeld een tekening te laten maken of maak samen met hen een gedenkhoekje in huis.

Vergeet ook zeker niet om (als het mogelijk is) andere huisdieren afscheid te laten nemen van het overleden dier. 

Een huisdier is vaak lang bij je geweest. Het heeft voor plezier en ontroering gezorgd. Het was er ook bij tijdens de belangrijke dingen in je leven. Als je van je van je huisdier hield is het logisch dat je ook verdriet hebt om het afscheid. Neem alle tijd om te accepteren dat je kameraadje er niet meer is.