Afscheidsfotografie of – videografie

(De Uitstraling, week 3 2019)

Terugkijken op een belangrijke gebeurtenis om wat er allemaal gebeurd is een gezicht kunt geven, dat doe je gemakkelijk met foto’s. Misschien is een fotoreportage niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om een laatste afscheid. Aan de andere kant: van alle belangrijke momenten in ons leven maken we foto’s, dus waarom niet van de dag van de uitvaart?

We doen in de week na het overlijden ons uiterste best om deze laatste dag zo persoonlijk en vertrouwd mogelijk te maken met een afscheid wat echt bij onze geliefde past. Met mooie bloemen, speeches, muziek en rituelen. Met de uitvaartdienst op een bij de persoon passende locatie, een mooie natuurkist, rieten mand of wade. Alles met als doel er, ondanks het verdriet, een mooie herinnering van te maken.

En dan komt de dag van de uitvaart. Een dag vol emoties, waarop er zo veel gebeurt, maar veel gaat langs je heen. Je leeft in een roes. Wanneer die dag voorbij is, de bloemen zijn verwelkt en iedereen weer verder gaat met z’n leven, komt het besef van gemis. Gemis van de dierbare, maar ook het niet meer precies weten hoe het op die laatste dag samen nu is gegaan. Wie er allemaal bij het afscheid aanwezig waren.
Foto’s kunnen perfect het verhaal van de dag vertellen; van overzichtsfoto’s tot sfeervolle details. Foto’s die het verloop van de dag hebben geregistreerd en foto’s die de liefde voor de overledene en elkaar in beeld brengen.

Voor familieleden en vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn is het fijn om door middel van diashow op USB of een mooi fotoboek het gevoel te krijgen er toch een beetje bij te zijn geweest.

Kinderen die nu nog te klein zijn om het afscheid van opa of oma, misschien wel mama of een broertje goed mee te krijgen, kunnen op een later tijdstip toch vragen hebben. Ook voor hen is het mooi om door middel van de foto’s terug te kunnen kijken op deze dag en herinneringen op te halen.

Er is een aantal echt goede afscheidsfotografen. Kies er één die je het vertrouwen kan geven dat ze de intimiteit van die dag met je familie aan kunnen; omdat ze begrijpen wat verdriet is en die je zekerheid kunnen bieden over het onopvallend aanwezig zijn. Mocht je niet weten wie je moet kiezen, overleg dan met je uitvaartverzorger.
Het is logisch dat je zou kiezen voor een ‘bekende die kan fotograferen’. Maar dit is een paradox. De bekende zal ‘Ja’ zeggen om je te willen helpen in deze periode, maar niet beseffen wat ze aangaan. Ze voelen zich vaak ‘te veel’ en durven de lens niet altijd op alles te richten. Zij zullen ook vaak niet de juiste apparatuur hebben (fotograferen zonder flits).

Denk er eens over om een uitvaart vast te leggen en oriënteer je goed. Net als een uitvaartverzorger moet ook een fotograaf bij je passen en begrijpen wat je graag wilt.

(Daar waar foto’s staat kan ook video gelezen worden).