Geld besparen

(De Uitstraling, week 7 2020)

Volgens de media kost een gemiddelde uitvaart 8.000 euro. Hierbij een aantal tips om veel geld te besparen en toch/juist een heel persoonlijke, mooie uitvaart te organiseren.

Maak of regel je eigen kist

Op internet zijn al heel goedkope uitvaartkisten te vinden voor ongeveer 250 euro. Voor dat bedrag kun je ook zelf iets maken er bestaan verschillende instructiefilmpjes en bouwtekeningen.

Geen kist maar een wade

Een kist is niet verplicht, je mag iemand ook in een wade wikkelen. Er zijn heel mooie wades te koop, maar je kunt deze ook zelf maken. Deze moet dan wel gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal zoals linnen, katoen, wol of zijde.

Schrap de rouwadvertentie

Een advertentie in de (regionale) krant kost al gauw honderden euro’s en je bereikt er lang niet iedereen mee die je wilt bereiken. Rouwkaarten of een bericht op social media is een stuk goedkoper.

 Thuis opbaren en condoleren

Vroeger werd dit altijd gedaan, maar nu kan dat ook nog. Let wel op de verzorging van het lichaam en zorg voor koeling, lichte balseming of een alternatief. Vraag zo nodig hulp van een deskundige.

Eigen bloemstuk en consumpties

Regel je eigen bloemstuk of maak het zelf. Dit laatste is veel persoonlijker. Dit is vaak ook mogelijk met de consumpties en versnaperingen voor en na de dienst, vooral als je niet in de koffieruimte van het crematorium bent/blijft.

Vervoer de overledene zelf

In het busje van het eigen bedrijf, in een bakfiets, maar er zijn ook gezinsauto’s waar een baarplank of een kist in past. Alles mag, zolang de overledene maar bedekt is.

De kist dragen

Het is natuurlijk mooi om dragers te gebruiken, maar de familie kan de kist met een beetje oefening ook zelf dragen. Of gebruik een rijdende baar. De uitvaartverzorger kan deze (vaak kosteloos) voor je regelen.

Kosten begraven of cremeren

Een graf kopen en het onderhoud daarvan voor (minstens) 10 jaar is duur. Daar komen dan later nog de verlengingskosten bij. Een natuurgraf kan een mooi alternatief zijn. Daarvoor betaal je in eerste instantie een behoorlijk bedrag, maar daarna hoeft er nooit meer iets betaald te worden.

Kies je voor cremeren, dan scheelt dit al snel duizend euro. Een technische crematie zonder dienst is weer honderden euro’s goedkoper. Een afscheidsdienst kan thuis gehouden worden of in een restaurant, zaal of clubhuis.

Vergelijk uitvaartondernemers

De tarieven verschillen enorm. Kies voor iemand die duidelijke, eerlijke prijsafspraken maakt en het prima vindt dat je zelf ook van alles regelt. Op internet kun je gratis tot vijf offertes opvragen, maar informeer ook bij lokale ondernemers.

Regel zelf een tastbare herinnering

Een vingerafdruksetje kost op internet 5 euro. Maar een stempelkussen van een (klein)kind en een stukje karton volstaan ook. Met een kledingstuk of artikelen van de hobby van de overledene zijn prachtige dingen te maken. Regel dit allemaal gewoon zelf!