Hebben dieren ook verdriet bij een overlijden?

Kan een dier rouwen?

Een huisdier kan wel zeker een soort verdriet voelen bij het verlies van hun baasje of van een mede-huisdier. Hoe een dier daarmee omgaat hangt natuurlijk af van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op. Het andere dier kan agressiever worden: gaat krabben, bijten of blaffen.

Hoe dan ook is de sfeer in huis na een overlijden anders: er zijn meer/andere mensen in huis, er wordt veel gepraat en soms ook gehuild; alles is en gaat anders dan normaal; een dier kan erdoor van slag raken. Ze snappen misschien niet precies wat er aan de hand is, maar ze voelen wel dat alles anders is.

Afscheid nemen

Als het baasje thuis is overleden, laat de hond of kat dan zeker even bij het baasje kijken. Zet ze op bed bij de baas zodat ze zelf kunnen zien, ruiken en voelen dat de baas overleden is. Hetzelfde geldt als een ander huisdier is overleden: laat het dier dichtbij om zelf te constateren wat er aan de hand is.

Rouw bij hond

Een hond voelt zich van nature veilig bij structuur, bij een rangorde, bevelen. Valt het baasje weg, dan is dit allemaal weg: dat is hetgeen wat ze het meeste gaan missen.

Er zijn honden die depressief of lusteloos worden. Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal dingen die erbij kunnen horen. Het gebeurt ook wel dat een hond dagenlang bij de deur wacht op het baasje.

Rouw bij een kat

Ook katten kunnen op hun manier rouwen. Waar de ene kat erg van slag is, merk je aan de andere kat niet zoveel. Wat elke kattenliefhebber weet, is dat katten erg gevoelig zijn voor stress en gevoelens van mensen,

Wat katten vaak doen is meer miauwen. Veel slapen, minder eten en aanhankelijker zijn dan normaal zijn andere symptomen.

Hoe troost ik een huisdier?

Hoe kun je je huisdier het beste troosten?

Zorg voor een nieuwe regelmaat, zodat het vertrouwen weer terugkomt. Wees geduldig met het dier.
Zorg voor afleiding: aandacht, beweging, spelen, structuur en leiding.

Net zoals bij mensen, gaat ieder dier anders om met verlies.

 

Mocht je meer informatie of hulp willen voor je hond als er iemand is overleden, neem dan contact op met Marion Bekkers van Teamspirit and Dogs.