Hoe ‘hoort’ een uitvaart?

(De Uitstraling, week 35 2018)

Anders dan wat veel mensen denken is er heel weinig wat eigenlijk echt moet in de dagen rond een overlijden en een uitvaart.

Wat moet er wel echt?
Nadat een arts de verklaring van overlijden heeft afgegeven, moet daarmee aangifte worden gedaan bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
Begraven of cremeren mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden en ‘moet’ uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden.

Verzorgen en opbaren
De verzorging kun je helemaal overlaten aan de uitvaartverzorger, maar uiteraard mag je het ook zelf doen of samen doen. Laat het gewoon weten.
De overledene kan tot de dag van de uitvaart thuis opgebaard worden, ook al is hij of zij in het ziekenhuis overleden. Dit kan helpen bij de verwerking van het verdriet. Als het prettiger voelt om de overledene in het rouwcentrum te laten verblijven, kun er voor kiezen om dat in een 24-uurs kamer te doen. Dan krijg je daar de sleutel van en kun je op elk moment van de dag (of nacht) bij de overledene zijn.

Kist of?
Er is heel veel keus in uitvaartkisten. Van heel eenvoudig tot erg luxe, van hout, van spaanplaat met fineer of zelfs van karton. Blanco of met een foto of tekst erop. Een mand of een opbaarplank met een wade zijn mooie alternatieven.

Vervoer
De wet bevat geen enkel voorschrift betreffende het vervoer van overledenen, in principe mag alles. En er is van alles: allerlei soorten en kleuren auto’s, maar ook een motor met zijspan, een loopkoets, vrachtwagen, caravan, koets met paarden of een aanhanger achter de fiets. Een bus waarin de familie samen met de overledene naar de laatste rustplaats kan rijden is ook mogelijk.

Locatie uitvaartdienst
Het is nog steeds gebruikelijk om een afscheidsdienst te verzorgen in de aula van het crematorium of in de kerk. Helemaal prima natuurlijk, maar het kan ook anders. Wat te denken van een afscheidsbijeenkomst in eigen huis of tuin, een restaurant voor een koffietafel, een high tea op een bijzondere locatie of een uitvaartborrel in het stamcafé of de sportkantine van de overledene.

Zoals je ziet, er zijn bijna geen regels voor een uitvaart. De uitvaart moet wel persoonlijk en passend zijn. Passend omdat ieder mens uniek is en omdat de uitvaart aan zou moeten sluiten bij de manier waarop de overledene geleefd heeft.