Jouw uitvaartwensen

(De Uitstraling, week 7 2019)

Je uitvaart. Het is niet iets waar mensen graag over praten of zelfs maar over nadenken. Televisieprogramma’s zoals ‘Over mijn Lijk’ helpen wel een beetje om de dood uit de taboesfeer te krijgen, maar het liefst houden we onze eigen uitvaart zover mogelijk van ons af. Maar helaas, niemand heeft het eeuwige leven.

En als het dan zover is, laat je dan alles over aan je nabestaanden, je kinderen en kleinkinderen? Dat kan natuurlijk, maar zou het niet fijn zijn als zij weten hoe jij je uitvaart voor je ziet? Zo hebben zij een houvast in een emotionele periode, waar in korte tijd heel veel beslissingen moeten worden genomen.

Dat betekent niet dat je alles helemaal tot in detail geregeld moet hebben, een leidraad kan al heel erg helpen. Nu kun je je nog zelf oriënteren op wat er allemaal mogelijk is.
Via het internet is het heel gemakkelijk om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Een andere manier om inspiratie op te doen is op een uitvaartbeurs. Dit soort beurzen worden steeds vaker georganiseerd en zijn een mooie gelegenheid om vrijblijvend te kijken wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.

Wil je begraven of gecremeerd, in een kist of in een wade, in kleine kring of mag iedereen komen? En welk vervoermiddel kies je: een koets, een limousine, rouwbakfiets of iets heel anders? Welke muziek vind je mooi en in welke locatie zie jij je afscheidsdienst voor je? De mogelijkheden zijn tegenwoordig oneindig. Door hier alvast een keuze in te maken kun je nu al laten zien hoe jij herinnerd wilt worden.
Ook wanneer je geen uitgesproken mening hebt over bijvoorbeeld de uitvaartdienst of de catering, kun je dat opschrijven. Zo kunnen je naasten met een gerust hart de keuze maken die het best bij hen past.

Je uitvaartwensen kun je opschrijven in een boekje of in een document op je computer opslaan. Een eenvoudig lijstje of een map met foto’s van wat je aanspreekt, kan al helpen.

Uiteraard kun je nu ook alvast rondkijken of er een uitvaartverzorger is die bij je past. Met hem of haar kun je dan alvast doornemen en vastleggen wat je wensen zijn en wat de bijbehorende kosten zullen worden. Zo weet je of je al genoeg geld opzij hebt gezet of dat je nog even door moet sparen.

Het opschrijven van je laatste wensen kan op het moment van (plotseling) overlijden het laatste cadeau voor je nabestaanden zijn, want iedereen is uniek, dus ook jouw uitvaart.