Marie is ziek

En toen hoorde ik opeens dat Marie ziek is. Ernstig ziek, ze wordt misschien niet meer beter. Ik schrik er heel erg van. Uiteraard weet ik dat het iedereen kan overkomen maar als het iemand van je eigen leeftijd overkomt raakt het je toch nog meer dan wanneer het iemand betreft die een stuk ouder is. En Marie is sportief, ze rookt al jaren niet meer, drinkt matig. Natuurlijk is dat allemaal geen garantie, ik weet het, maar toch.

Ik zoek een toepasselijke kaart. Maar wat zal ik schrijven? Wat schrijf je aan iemand die net slecht nieuws heeft gehad? Natuurlijk een persoonlijk bericht en misschien een passend gedicht. Op internet zoek ik naar een tekst die past bij Marie en bij de kaart.

Maar als ik mijn naam op de kaart wil zetten ga ik toch twijfelen. Uiteraard ben ik Ester, vriendin van de familie, maar ik ben ook Ester, de uitvaartverzorgster. De kaart wil ik sturen vanuit mij, als persoon. Omdat ik wil laten weten dat ik meeleef met Marie, haar man en hun kinderen. Maar zou Marie of haar man dit kunnen beschouwen als een soort verdekte reclame? Dat zou ik echt nooit doen en ik hoop dat ze weten dat ik echt met ze meeleef.

Kan ik eigenlijk wel een kaart sturen?

Maar geen kaart sturen is geen optie. Ik wil laten merken dat ik aan haar en haar gezin denk. Ik ga er vanuit dat ze weten dat ik deze kaart om die reden stuur en dat ik echt hoop dat de behandelingen aanslaan

Het is wel één van die dingen waar je als uitvaartverzorger tegenaan loopt. Waar je goed over na moet denken en je moet realiseren dat men het anders kan uitleggen dan dat je het bedoelt.

Ik moet gewoon mezelf blijven. Eerlijk en spontaan, gewoon zoals ik het ook zou doen als ik geen uitvaartverzorgster was. De kaart heb ik gewoon verstuurd.

En Marie? Ze belde me om te bedanken. Ze vond het heel fijn om het kaartje te krijgen en vroeg me om een keer langs te komen om alvast haar wensen voor haar afscheid te bespreken en vast te leggen, ook al duurt het hopelijk nog jaren voordat het zover is. Want ik blijf hopen dat haar behandelingen gaan werken, dat ze helemaal beter wordt en dat we nog jaren op elkaars verjaardagen kunnen komen!