Natuurbegraven

(De Uitstraling, week 19 2019)

Natuurbegraven, al eens aan gedacht?

Behalve begraven op een begraafplaats in een dorp of stad, is het ook mogelijk om een graf te kopen in de natuur. Hieronder een paar afwegingen waarom je zou kunnen kiezen voor een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland:
• Hier heb je eeuwigdurende grafrust. Het idee van Natuurbegraven Nederland is dat de terreinen worden teruggegeven aan de natuur. De nabestaanden hebben geen zorgen over onderhoud en verlenging van grafrechten.
• Je kunt nu al je eigen plekje uitzoeken en kopen: met zicht op een ven, in de heide, in het bos of vlak bij een bankje.
• De natuur een stukje mooier maken. Het stukje natuur waar jouw graf komt, blijft dankzij jou altijd natuur.
• Het terrein is en blijft vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’. Iedereen die dat wil mag hier van zonsopgang tot zonsondergang komen wandelen of fietsen.

Is dat niet duur, een graf op een natuurbegraafplaats?
Dat is maar hoe je het bekijkt. Je koopt een graf voor altijd en er hoeft nooit meer betaald te worden voor een verlenging. Er zijn geen kosten voor het onderhoud, want natuur is natuur en dat hoef je niet bij te houden. Ook hoeft er geen grafmonument te worden aangeschaft. Dat past niet in de natuur.
Na de uitvaart krijgt de familie van de begraafplaats een platte boomschijf. Daar kan een naam in worden gegraveerd, de geboorte- en de sterfdatum en eventueel nog een kort gedicht of boodschap. Binnen tien jaar is zo’n boomschijf verdwenen, opgegaan in de natuur, zoals het ook de bedoeling is. Natuurlijk staat het je vrij weer een nieuwe boomschijf te plaatsen, maar geen ander grafornament.

Maar hoe weten mijn familieleden dan waar ik lig?
Alle plekken zijn vastgelegd met coördinaten. Met een GPS systeem wat tegenwoordig op elke mobiele telefoon zit, kan je familie jouw plekje gemakkelijk terugvinden.

Behalve begraven in de natuur, is het ook mogelijk een (biologische) urn te begraven. Dat heeft dan de voordelen van zowel cremeren als begraven. Als van een echtpaar de één graag begraven wil worden en de ander gecremeerd, is het mogelijk om samen in één natuurgraf begraven te worden.

Natuurlijk belangrijk
Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
• Het is belangrijk dat de kleding van de overledene (of de wade) en alle zaken die in de kist worden meegegeven natuurlijk afbreekbaar zijn.
• Omdat het schadelijk kan zijn voor dieren, mogen er geen (wens)ballonnen worden opgelaten.
• Natuurmonumenten beheert de natuurbegraafplaatsen volgens een zorgvuldig beheerplan. De nabestaanden mogen zelf geen bomen, struiken of bloemen planten op het natuurgraf.

Wanneer alle graven gevuld zijn draagt Natuurbegraven Nederland het gebied over aan Natuurmonumenten. Zij kunnen het gebied onderhouden en zo kunnen wij en nog vele generaties na ons, genieten van deze natuur.