Rituelen voor kinderen bij een afscheid

 

Vaak wordt over hun hoofden van alles besloten, maar kinderen betrekken bij een uitvaart is juist belangrijk. Ze kunnen een bijdrage leveren en zo ook op hun eigen manier afscheid nemen. Hieronder een paar voorbeelden van wat je met de kinderen kunt doen.

Kaarsen aansteken

Kaarsen staan voor licht en warmte. Ook bij het nemen van afscheid biedt dit symbolische licht veel troost.
Het ontsteken van een kaarsje kun je de betekenis geven dat, ook na het overlijden van een dierbare, de volgende generatie doorgaat en zijn of haar licht blijft doorgeven.
Het is ook mooi om aan te stippen hoe we met (een) kaars(en) de overledene nog een laatste keer in (een cirkel van) het licht van onze warmte en liefde zetten.

Lintenritueel

Het lint staat symbool voor verbinding. Door linten in een ritueel te gebruiken, creëer je een tastbare verbinding tot aan het definitieve afscheid.
De kinderen kiezen allemaal een lint uit waarvan oma het uiteinde in haar handen krijgt. Bij het sluiten van het deksel, hangt de rest van de linten nog uit de kist zodat de verbinding blijft bestaan. De kinderen houden hun eigen lint vast en pas op het laatste moment worden de linten doorgeknipt. Het doorknippen is natuurlijk een geladen moment, maar dit symbolisch loslaten is een waardevol begin van de rouwverwerking. Bovendien biedt het troost dat na dit verbreken van de verbinding, er toch nog een deel van de verbinding of relatie symbolisch mee naar huis kan worden genomen.

Een tekening of brief meegeven

Natuurlijk kunnen alle kinderen een tekening of een mooie brief voor oma maken om mee te geven in de kist. Ook kan iedereen een boodschap voor oma aan de binnenkant van de deksel schrijven.

De uitvaartkist beschilderen

Iets tijdens de afscheidsdienst doen kan een beetje te spannend zijn voor de kinderen. De kist versieren (of alleen een deel daarvan) vinden veel kinderen leuk om te doen . Leg een oud kleed op de vloer, haal verf, stiften en kleurkrijt in huis en maak er een mooie middag van.

Vlinderknoppen

In plaats van de gewone knoppen om de kist te sluiten heb ik ook vlindersluitingen. Kinderen kunnen deze zelf versieren. Na de afscheidsdienst vervangen we deze voor de gewone knoppen en kunnen de kinderen hun eigen vlinder mee naar huis nemen.

Samen een bloemstuk/bloemstukken maken

Als jullie dat willen kan ik jullie helpen om één of meerdere bloemstukken te maken. Uit ervaring weet ik dat het heel mooi is om samen iets te vormen terwijl je herinneringen ophaalt. Ook voor kinderen is het fijn om dit met elkaar te doen. We overleggen welke kleuren jullie mooi vinden, welke vorm je wilt maken en wat het budget is. Ik koop de bloemen en materialen in en we maken het bloemstuk waar jullie willen. Kijk hier voor wat voorbeelden. 

Na het afscheid

Van de kleding/deken/dekbedhoes/andere persoonlijke stof kan een herinneringskussen, -knuffel of -kleed worden gemaakt. Klik hier om wat voorbeelden te zien.
Of wat te denken van een vlaggenlijn/verjaardagsslinger, gemaakt van papa’s kleding. Zo is papa er toch een beetje bij op bijzondere momenten…