Rouw en de feestdagen

(De Uitstraling, week 47 2018)

Nog even en het is weer zover. De feestdagen staan weer voor de deur. Waar de één er ontzettend naar uit kijkt, ziet de ander er huizenhoog tegenop. Want je mist je dierbare op dit soort dagen nog meer dan anders, zeker als je het voor de eerste keer zonder hem of haar viert. Dus, hoe kom je deze dagen door en kun je er misschien ook nog een prettige invulling aan geven?

Goed gezelschap
Zorg dat je bij mensen bent waarbij je je fijn voelt. Bepaalde herinneringen kunnen je gelukkig of juist verdrietig maken. Verstop je verdriet niet, maar deel het met hen. Zij zullen je begrijpen, rekening met je houden en je steunen. Bedenk ook dat je waarschijnlijk niet de enige bent die af en toe verdrietig is.

Rituelen
Misschien hadden jullie altijd vaste rituelen die nu anders ingevuld kunnen worden. Bedenk met elkaar hoe jullie dat dit jaar willen doen. Geef ook aan of jij bepaalde taken van je partner, moeder of broer wilt overnemen of niet.
Met rituelen kun je ook mooi iemand herdenken: steek een kaarsje aan, haal mooie herinneringen op, drink zijn favoriete drankje, speel haar favoriete muziek. Zo is hij of zij er toch een beetje bij. Zolang jij je er prettig bij voelt en het bij je past is het goed.

Vraag hulp
Heb je geen zin om kerstinkopen te doen of zie je op tegen het koken? De mensen om je heen willen vaak helpen, maar weten niet hoe. Dit is een concrete vraag. Ze willen vast wel de cadeautjes voor je kopen en als iedereen een gerecht maakt of een drankje meeneemt, is het kerstdiner ook geregeld.

Wat voelt goed voor jou?
Voel je niet schuldig over je beslissingen. Doe wat goed voelt voor jou. Geen kerstboom neerzetten of kerstkaarten versturen? Helemaal prima. Maar wil je alles versieren en lekker feest vieren, ook goed. Jij vind het misschien ‘raar’ om uit te gaan zonder hem of haar, maar waarschijnlijk had hij of zij niets liever gewild dan dat jij weer plezier hebt. Luister naar je eigen gevoel en niet naar wat andere vinden dat je zou moeten doen.

Hoe vul ik de dagen in?
Neem ook tijd voor jezelf. Plan je agenda niet helemaal vol met taken en afspraken. Heb je geen zin om naar de kerstborrel van je werk te gaan, ga dan niet. Ze zullen best begrijpen dat je hoofd daar even niet naar staat. Zoek deze dagen naar een balans tussen het gemis en de afleiding. Vier bijvoorbeeld één dag kerst met familie en/of vrienden en ga één dag wandelen of iets anders leuks doen

Ik wens iedereen die iemand mist tijdens de feestdagen heel veel sterkte. Ik hoop dat deze tips je helpen tijdens de feestdagen. Het allerbelangrijkste is dat je aan jezelf denkt en doet wat voor jou goed voelt.