Thuisopbaring

Vroeger was het heel gebruikelijk om een overledene thuis op te baren, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat de begrafenis toen wel sneller volgde op het overlijden dan tegenwoordig. Nu lijkt het weer terug te komen; een deel van de families waarvoor ik de uitvaart verzorg kiest hiervoor. Het is fijn dat je zo vaak en zo lang je wilt bij je geliefde kunt zijn. De vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat je rustig, op je eigen manier afscheid kunt nemen.

Er kan bijna altijd thuis opgebaard worden. Meestal wordt één van de kamers daarvoor ingericht. Een slaapkamer, de studeerkamer of (een afgeschermd deel van) de huiskamer, maar soms is een serre of een tuinhuisje de aangewezen plek. Eigenlijk is in ieder huis wel een plekje te vinden. Soms is het misschien passen en meten, maar als het voor jou fijn voelt en als je denkt dat je spijt krijgt als je het niet doet, doe het dan!

Ook al ben je niet thuis overleden, dan nog kun je weer terug naar huis zodat er in je vertrouwde omgeving afscheid genomen kan worden. We kijken samen waar dit het best kan en richten de ruimte alvast in met kamerschermen, tafeltjes voor kaarsen en/of bloemen en verlichting. Daarna gaan we samen je dierbare ophalen of ik haal hem/haar op en jij wacht thuis.

Bij de thuisopbaring kun je kiezen. De opbaring kan op bed, in een mooie kist of mand of op een opbaarplank in een wade. We kunnen een koeling gebruiken in bed of onder de kist of je kiest voor een lichte balseming. Uiteraard kan ik je er alles over vertellen.

Een thuisopbaring is zeker niet duurder dan opbaring in een uitvaartcentrum. De kosten voor alleen het verblijf daar zijn zeker 115 euro per kalenderdag. Een complete thuisbaring kan ik al voor je laten verzorgen voor totaal 686 euro, inclusief verzorging, het kleden, in de kist leggen en alle controles.

Kijk gewoon wat goed voelt voor jou en je gezin, ook al heeft je omgeving een andere mening!