Uitvaartverzekering of niet? Altijd vrije keuze uitvaartondernemer.

(De Uitstraling, week 51 2018)

Verzekeren of sparen?
Verzekeringen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar over een uitvaartverzekering hoor je bijna niemand. Toch heeft 2 op de 3 Nederlanders er een. En waarom? Omdat we allemaal dood gaan en we het dus normaal vinden dat we daarvoor verzekerd moeten zijn. Of gewoon, omdat je ouders die voor je hebben afgesloten toen je geboren werd.
Zelf sparen is ook een optie. Als je elke maand het bedrag wat je anders aan premie betaalt spaart, spaar je een hoger bedrag dan dat de verzekering uitkeert. Aan de andere kant, als je alleen spaart, loop je het risico nog niet voldoende geld bij elkaar te hebben op het moment dat je vroegtijdig overlijdt. Dan is de verzekering in het voordeel, want die keert altijd uit.
Volgens de consumentenbond kost een uitvaart gemiddeld 7.500 euro, maar dat ligt eraan wie dit organiseert. Voor een mooie, persoonlijke uitvaart is dat echt niet nodig.

Oude polissen
Veel mensen met een oude verzekeringspolis weten niet of deze nog wel geldig is, en zo ja, bij welke maatschappij de polis nu is ondergebracht. In de loop van de jaren zijn veel kleine verzekeraars failliet gegaan of overgenomen.
Alle oude uitvaart- en levensverzekeringen hebben nog steeds een zekere waarde, en nabestaanden hebben tot vijf jaar na overlijden recht op uitkering. Op internet zoeken naar ‘oude uitvaartpolissen’ helpt bij het vinden de huidige verzekeraar.
Het gebeurt ook dat mensen hun oude polis zijn kwijtgeraakt en niet meer weten of, en zo ja, voor welk bedrag zij verzekerd zijn. In dat geval kun je navraag doen bij het Verbond Van Verzekeraars.

Uitvaartverzorger die echt bij je past
Wanneer iemand van je dierbaren komt te overlijden, moet er veel gebeuren. Dit kan niemand alleen. De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering, dus gaan ze die bellen. Want dat staat op de polis.
Maar wettelijk gezien hoeft dit niet. Je hebt zelf de keuze door wie je je laat begeleiden in deze vaak emotionele tijd. Dus ook al heb je een uitvaartverzekering, welke dan ook, je kunt nog steeds kiezen voor de uitvaartverzorger die bij je past.
Daarom is het goed vooraf al een keuze te maken uit het grote aanbod van uitvaartondernemers. Laat je informeren, vraag vrienden, familie of kennissen naar hun ervaringen. Of vraag offertes aan op offerte.nl. De keuze is reuze en er kan meer dan dat je denkt.