Wie wordt je digitale erfgenaam?

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar na het overlijden laten we een hele digitale erfenis na. Mailadressen, accounts bij social media en klantaccounts van webshops. Misschien goed om er even bij stil te staan hoe je ervoor zorgt dat je geliefden deze accounts kunnen bewerken of opzeggen.

Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet heel erg hoeven te zoeken naar alles wat opgezegd moet worden, is het goed om een lijst te maken van al je gebruikersnamen en wachtwoorden.

Notitieboekje
Het lijkt zo handig: een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden op je computer, maar echt veilig is het niet. Een hacker kan ze daar vinden. Het is beter om ze in een ‘ouderwets’ boekje te schrijven. Zorg wel dat je dit bijhoudt, want wachtwoorden moeten nogal eens worden aangepast. Zorg dat je partner of je kind weet waar je dit boekje bewaart, of beschrijf de plaats in je testament.

Eén mailadres
Probeer zoveel mogelijk één mailadres te gebruiken voor je correspondentie en accounts. Als je erfgenaam toegang heeft tot dat mailadres is het altijd mogelijk om wachtwoorden te herstellen om in te loggen in je accounts.

Links
In het geval van plotseling overlijden als er niets is vastgelegd, zijn dit de links die je kunt gebruiken om de accounts aan te passen in een herinneringspagina of om de accounts op te zeggen:

Facebook : https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841.
Twitter: https://help.twitter.com/nl/managing-your-account/contact-twitter-about-a-deceased-family-members-account
Instagram: https://help.instagram.com/264154560391256
LinkedIn: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/6191/overlijden-van-een-linkedin-lid-verwijderen-van-profiel?lang=nl
Google+, Gmail en YouTube: https://support.google.com/accounts/contact/deceased

(Illustratie: Tom Janssen)