Zelf een uitvaartkist maken

 

Als je een klein beetje handig bent kun je heel goed zelf een kist bouwen.

Wil je het makkelijk doen, dan zijn er pakketten in de handel om een kist op de ‘IKEA-manier’ in elkaar te zetten, bijvoorbeeld de Chistann van Coffin in a box.
Maar je kunt ook naar de bouwmarkt om hout en andere benodigdheden te kopen om een kist te maken die je zelf mooi vindt. Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Als eerste de maat:
Wat de maten betreft moet de kist vanzelfsprekend groot genoeg zijn voor de overledene (lichaamslengte plus 15 cm) .

Een graf is standaard ongeveer  100 x 200 cm. Dus de kist mag niet groter zijn; dat is dus inclusief de handvatten.

Bij een crematie moet rekening worden gehouden met de grootte van het luik van de oven: deze is gemiddeld 90 cm. breed en 80 cm hoog. De oven heeft een diepte van 250 cm.

Dan het materiaal:
De belangrijkste eis is dat het materiaal waaruit de kist bestaat verteerbaar is. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk kunststof of metaal gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor de handvatten. Als je deze tóch wilt gebruiken zorg er dan voor dat ze vanaf de buitenkant te verwijderen zijn. Bevestigingsmaterialen, zoals schroeven en spijkers zijn wel toegestaan.

Gebruik daarom zoveel mogelijk biologisch verantwoorde materialen. In de praktijk mag een kist worden gemaakt van hout, spaanplaat, karton, board. De reden hiervan is dat niet allen de kist moet kunnen verteren, maar er moet ook een ontbindingsproces kunnen plaatsvinden. Wettelijk gezien mag een grafkist al na 10 jaar worden geruimd; het is prettig als alles dan is verteerd..

Vooral populierenhout is heel geschikt voor het maken van een kist. Het is een stuk lichter dan eikenhout en het wordt veel sneller afgebroken.

Voor de binnenbekleding geldt hetzelfde: het moet verteerbaar zijn. Ook is het wel belangrijk om de kist lekvrij te maken. Onder andere platen karton op de bodem kan hierbij helpen. Ook lekvrij papier op de bodem helpt hier prima.

De hierboven genoemde zaken zijn het belangrijkst. Voor alle regels en wetten kun je hier verder lezen.

Via deze link kun je een filmpje bekijken waarin meubelmaker Hans Denijs stap voor stap laat zien hoe je zelf een kist kunt maken. De bouwtekening en het ‘boodschappenlijstje‘.