Thanatopraxie of lichte balseming

Wat is thanatopraxie?
Thanatopraxie is een lichte balseming, om het lichaam tijdelijk te conserveren. Door deze behandeling toe te passen, remmen we het ontbindingsproces tijdelijk af.

Hoe wordt een thanatopraxie uitgevoerd?
Bij een thanatopraxie behandeling wordt door middel van een kleine incisie (sneetje in de huid) een ader opgezocht. Via deze ader injecteren we een zogeheten balsemvloeistof. Het bloed dat in het lichaam zit halen we er tegelijkertijd uit. We vergelijken dit proces ook wel met een dialyse. Via deze link kunt u in een animatie zien hoe dit gaat.

Waarom een thanatopraxie?
Door een thanatopraxie behandeling uit te voeren is koelen van het lichaam in veel gevallen niet meer nodig, ongeacht de buitentemperatuur. Doordat er geen koeling gebruikt hoeft te worden blijft het lichaam op kamertemperatuur en is aangenamer om nog aan te raken, ‘aaibaar’ zoals wij het noemen. Nabestaanden kunnen hun geliefde nog aanraken zonder het nare koude gevoel dat ze krijgen bij een opbaring met koeling. Blauwverkleuringen van lippen, oren en nagels, zullen grotendeels tot helemaal verdwijnen. Ook een ingevallen gelaat en vingertoppen zullen zich weer wat meer vullen.

Op de foto hiernaast is een duidelijk verschil te zien van de handen. De ene hand is niet behandeld en de andere al wel.

Waar wordt een Thanatopraxie gedaan?
De thanatopraxie behandeling wordt meestal gedaan in een speciale ruimte bij een uitvaartcentrum in de buurt. In sommige gevallen kan er een uitzondering gemaakt worden en kan dit, in overleg, in een thuissituatie gebeuren.

Wat kost een thanatopraxie?
Dit is afhankelijk van uw uitvaartondernemer, maar in de meeste gevallen heeft de thanatopraxie behandeling ongeveer dezelfde prijs als een opbaring met koeling. Neem hierover contact op met uw uitvaartondernemer.

Wanneer een thanatopraxie?
Een thanatopraxie kan bijna altijd uitgevoerd worden. Zomer en winter maken daarin geen tot weinig verschil. Natuurlijk of niet-natuurlijk overlijden evenmin. Na een obductie of orgaandonatie is het zelfs aan te raden, dit omdat het lichaam geopend is geweest en hierdoor zuurstof en bacteriën in het lichaam zijn gekomen, waardoor het ontbindingsproces kan versnellen.

Bij dodelijke ongevallen, waarbij het lichaam is beschadigd, in- of uitwendig, raden wij u ook aan een thanatopraxie behandeling te laten doen. Dit eventueel in combinatie met een reconstructie.

Bij twijfel of u een thanatopraxie wilt of kunt laten uitvoeren, kunt u te allen tijde contact opnemen met uw uitvaartondernemer.

Wie doet de thanatopraxie behandeling?
Een thanatopraxie behandeling wordt uitgevoerd door een gediplomeerd thanatopracteur. Deze heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Hij of zij weet dus precies wat te doen en kan desgewenst ook uw vragen beantwoorden.

 

(tekst, foto en video van de website van Het Postmortale Zorgteam)