Uitvaart zelf regelen

Het kan heel mooi zijn om een uitvaart zelf te regelen. Heel veel KUN je ook zelf.
Bedenk wel dat het heel moeilijk kan zijn om dit opeens te moeten doen. Het is beter om hier van tevoren een soort draaiboek voor te maken.

Waar je allemaal aan moet denken:

Na het overlijden moet een dokter worden gewaarschuwd. Als deze een natuurlijke dood heeft geconstateerd zal hij/zij de benodigde (A en B) formulieren schrijven en achterlaten. In de A verklaring staat dat iemand op een natuurlijke wijze is overleden en op welke dag. De B verklaring is voor het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), waarin de vermoedelijke oorzaak van overlijden wordt vastgelegd.

Aangifte doen van overlijden: met de formulieren van de dokter en een aangifteformulier kun je bij de burgerlijke stand van de gemeente van overlijden aangifte doen van het overlijden.
In een aangifteformulier staan alle gegevens van de overledene, ook de overlijdensdatum en -tijd. Ook staan hierin de gegevens van de persoon die aangifte komt doen alsook de datum, tijd en locatie van de begrafenis of crematie.. De ambtenaar zal een uittreksel geven uit het overlijdensregister en het verlof tot begraven of cremeren. Dit verlof wordt op de dag van de uitvaart afgegeven aan de begraafplaats of het crematorium.

De verzorging van de overledene kun je helemaal zelf doen. Dit houdt in dat je de overledene wast en aankleedt.

Een uitvaartkist kun je zelf maken of bestellen op internet. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een baar en wade te gebruiken. Overleg in het laatste geval met de medewerkers van het crematorium of dit mogelijk is en aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Om de overledene thuis te koelen kun je een koelplaat huren via een uitvaartverzorger. Ook kun je daar informeren wat de andere mogelijkheden zijn (verblijf in een koeling of in een uitvaartcentrum bijvoorbeeld).

Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden en niet later dan na 6 werkdagen gecremeerd of begraven worden.

Er moet zo snel mogelijk een afspraak worden gemaakt met de begraafplaats of het crematorium over de dag en het tijdstip van de uitvaart(dienst). Als je geen kerkdienst wenst en er op de begraafplaats geen aula is, kun je kijken of je ergens een zaaltje kunt huren of een andere locatie kunt bedenken.

Kaarten kun je zelf maken of bestellen via internet. Je kunt er ook voor kiezen om alleen digitale kaarten te sturen of iedereen te (laten) bellen om hen op de hoogte te stellen van het overlijden en de dag van de uitvaart.
Ook het vervoer op de dag van de uitvaart kun je zelf regelen.

De begraafplaats of het crematorium heeft een formulier voor je waar je alle wensen met betrekking tot de auladienst, de muziek en de eventuele catering wensen op kunt invullen..