Mogelijkheden met de as van een overledene

Er zijn veel dingen die je met de as van je overleden dierbare kunt doen.

De meeste mensen nemen de asbus mee naar huis om daar eens op het gemak over na te denken. Wat je uiteindelijk met de as wilt doen moet tenslotte ook echt bij jou of je dierbare passen.

Hieronder noem ik een aantal bijzondere mogelijkheden.

Als je de as wilt uitstrooien kan dat op verschillende manieren:

Met de TOLAD, een wandelstok die je vult met de as. Tijdens een wandeltocht zet je bij iedere stap de stok op de grond en drukt deze licht in: zo laat je telkens een beetje as vrij.

De as kan ook vanuit een vliegtuig of helikopter worden uitgestrooid boven het water of specifieke natuurgebieden.
Hebben jullie meer met varen? Dan is verstrooien vanaf een boot passender. Op internet is over beide mogelijkheden heel veel te vinden.

De BIOS Urn is een biologisch afbreekbare urn waar een boom, heester of plant uit groeit. Een mooie herinnering aan de overledene.

Uiteraard kun je de as ook bewaren. Alles bij elkaar in één grote urn of verdeeld op (bijzondere) andere manieren.

Dierbaar glas maakt prachtige herinneringsbeelden van glas waarbij bijvoorbeeld de as tussen twee of lagen glas wordt ingesloten. Ook maakt Anoek mini urnen met een mooi glasobject. In nauw overleg met jou maakt ze iets wat helemaal bij je past.

Memories to keep ontdekte dat mensen het fijn vinden om iets in de hand te houden voor rouwverwerking en ontwikkelde LittleWood©. Dit is een mini urn of bewaardoosje waar je een beetje as of een klein aandenken in kunt bewaren. Als je de houten urn voor het eerst ziet, wil je maar één ding: aanraken en ontdekken wat het is. De organische vorm en de gladde structuur nodigen je op natuurlijke wijze uit om hem op te pakken en vast te houden. Het fijne is dat deze mini urn in je hand past en dat het hout je lichaamswarmte aanneemt.

Ook kun je een gedeelte van de as laten verwerken in een sieraad. Een voorbeeld is Goudsmid Arjen Lemmens. Hij ontwerpt samen met jou een sieraad waarin de as van je dierbare verwerkt wordt. In het sieraad wordt een ruimte gecreëerd waarin de as wordt bewaard en vervolgens wordt deze ruimte afgesloten. As kan in principe in elk sieraad verwerkt worden.

Over sieraden gesproken: wat dacht je van een handgemaakte leren bloem met een beetje as in het hart? Deze kun je (bij speciale gelegenheden) als een broche dragen. Zo is je dierbare er toch een beetje bij. De Vyldre maakt ze.

Astrid van As Art maakt, naar aanleiding van gesprekken met jou over je dierbare, prachtige persoonlijke urnen waar een verhaal achter zit. Of je maakt de urn zelf, met een beetje hulp van Astrid.

Heel bijzonder is het om van de as een diamant laten laten maken. Een diamant groeit normaal gesproken 1500 meter diep in de aarde onder hoge druk, in de loop van duizenden jaren. Algordanza creërt dezelfde omstandigheden en hierdoor kunnen zij vanuit de as van een geliefde een diamant laten groeien.