Thanato…watte??

(De Uitstraling, week 35  2019)

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie, ofwel lichte balseming van een overledene, is een nog vrij nieuwe discipline binnen de uitvaartbranche. Het is een specialistische behandeling die alleen mag worden uitgevoerd door gediplomeerde thanatopracteurs.

Sinds begin 2010 is het in Nederland toegestaan een lichaam tijdelijk licht te balsemen. Dit heeft te maken met het feit dat de tijdsduur tussen overlijden en de uitvaart nu langer mag zijn dan vijf dagen: dit is zes werkdagen geworden. Een uitvaart kan nu in principe plaatsvinden op de zesde werkdag na het overlijden. Wanneer iemand overlijdt op zondag zou de uitvaart uiterlijk de dinsdag in de week erna kunnen plaatsvinden. In dit voorbeeld zijn er dan negen dagen te overbruggen.

Wat gebeurt er met tijdelijke balseming?

Bij de balseming wordt een vloeistof in het lichaam gebracht, waardoor het lichaam van binnenuit geconserveerd wordt en de conditie van het lichaam in de meeste gevallen acht à tien dagen goed blijft. Koeling van het lichaam is dan niet nodig. De conserverende vloeistof wordt o.a. in het bloedvatenstelsel van het lichaam gebracht. Deze behandeling kan overal worden uitgevoerd; zowel in een uitvaartcentrum als een ziekenhuis, maar ook op het huisadres. Het lichaam wordt in vrijwel alle gevallen mooier om te zien. Verkleuringen van de huid (zoals blauwe plekken) krijgen vaak weer de gebruikelijke huidskleur.

Wel of niet?

Een groot voordeel van thanatopraxie is dat het lichaam in alle rust en zonder (hinderlijk) geluid van koeling, thuis opgebaard kan worden. Er hoeft geen koeling ingezet te worden en het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan. De overledene blijft er vrijwel in alle gevallen langere tijd goed uitzien en er is minder kans op verkleuringen van de huid. Met name ook voor opbaringen waar (jongere) kinderen bij betrokken zijn, kan dit een groot voordeel zijn.
Thanatopraxie maakt de overledene als het ware zachter. Het lichaam van de overledene is makkelijker aan te raken, het lijkt meer op zichzelf. Dit alles kan helpen bij goed afscheid nemen van de overledene.
Aan de andere kant is het voor jou misschien beter voor het proces van loslaten om te zien dat het lichaam minder mooi wordt en letterlijk ijskoud aanvoelt.
Het gaat erom wat voor jou het best voelt. Ook dit is een persoonlijke keuze. Iedere situatie is anders en iedere nabestaande is anders.

Een kort filmpje met een schematische uitleg vind je op deze pagina van mijn collega’s van Het Postmortale Zorgteam.